Sædkvalitet – Dårlig sæd og lavt sædtal

Stadig flere danske mænd har så dårlig sædkvalitet, at det har betydning for deres evne til at blive far. Undersøgelser viser nemlig, at danske mænds sædkvalitet er den dårligste sammenlignet med en række andre lande. Dårlig sædkvalitet kan skyldes både medfødte lidelser, dårlig levevis, forgiftninger og meget mere. Heldigvis kan en lav sædkvalitet ofte behandles med akupunktur og kinesisk medicin!

​Hvad er god sædkvalitet?

Sædkvaliteten siges at være normal, når der er over 20 mio. celler pr. ml og over 50% af sædcellerne er motile og under 50% er morfologisk anormale. En større undersøgelse fra 1992 viste en gennemsnitlig densitet på 66 mio. sædceller pr. ml. Nogle undersøgelser viser lidt mere og nogle lidt mindre. Normalt er 70-80% af cellerne motile og kun sjældent er mere end 50% anormale. Gennemsnitlig er volumen på et ejakulat omkring 3 ml. Ovenstående tal svinger dog utrolig meget fra sædprøve til sædprøve – fra den samme mand.

Man mistænker kemikalier, herunder ftalater, for at have skylden for dårlig sædkvalitet, fordi de hæmmer dannelsen af kønshormoner hos både dyr og mennesker. 

Ftalater bruges til at gøre plastic blødt – og de findes i blandt andet i kabler, gulve, legetøj, haveslanger, telte, presenninger og medicinsk udstyr. Også parabener i kosmetik mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Også rygning er kendt som en faktor, der kan give dårlig sædkvalitet, og det er et godt argument for at begynde en rygeafvænning​. 

Hvad er sæd?

Sperma eller sæd er væsken som hos mennesker og de fleste dyr udgør befrugtningsenheden hos individer af hankøn. Den er en substans bestående af spermatozoer (sædceller) og sekret. 

Mandens sæd kommer fra sædblæren, testiklerne og prostata og kan under vaginalt samleje føres ind til livmodermunden i kvinden. Sperma stødes ud af penis når manden får udløsning, og udstødningen kaldes ejakulation. Spermavæsken er mælkeagtig hvid og noget tyktflydende og består ud over spermatozoerne af vand, salt, proteiner og fruktose. Spermatozoer som når frem til æggelederne kan føre til graviditet.