Piskesmæld

Piskesmæld er en skade, der ofte kan lindres eller afhjælpes med akupunktur. Faktisk har mange opnået markante forbedringer og færre smerter efter ganske få behandlinger.

Har du et piskesmæld?
Symptomerne ved en piskesmælds skade er bl.a. nakkestivhed, hovedpine, rygsmerter, lysfølsomhed, påvirket syn, overfølsomhed overfor støj, svimmelhed, søvnløshed, øresusen eller ringen for ørerne, manglende følelse i arme eller hænder/fingre, strålende smerter ud i armene, problemer med korttidshukommelse, koncentrationsbesvær, nedsat libido, følelsen af at være “ved siden af sig selv” samt træthed. Ofte fører disse symptomer til depression​.

Piskesmæld er betegnelsen for den hændelse som sker, når nakken bliver brutalt vredet forover hyperflexion eller bagover hyperextension. En sådan overstrækning forstuver bløddelene i halshvirvelsøjlen hvilket akut kaldes en piskesmældsskade. Skaden opstår som oftest i forbindelse med trafikuheld med påkørsel bagfra, men den kan også opstå ved andre former for uheld, hvor nakken bliver påvirket. Generne efter et piskesmæld er som oftest nakkestivhed, smerter i nakke og skuldre samt hovedpine. Typisk vil disse fortage sig efter nogle dage eller få uger, men for enkelte mennesker giver et piskesmæld kroniske smertesymptomer.osv.

Hvordan opstår et piskesmæld?

I selve ulykkesøjeblikket, hvor hovedet kastes frem og tilbage, vil nervereflekserne gøre alt hvad der er muligt for at imødegå de faretruende bevægelser ved at spænde op i især nakkens og halsens muskulatur for dermed at forsøge at afværge læsioner i halshvirvelsøjlen, ledbånd og sener.

Læs også om rygsmerter og nakkesmerter